Buchteln mit Vanillesoße

Zutaten

(English version further down)

* 250 g Mehl
* 20 g Germ
* 50 g Kristallzucker
* 100 g Butter
* 100 ml Milch
* 1 Ei + 1 Dotter
* 1 Prise Salz
* Schale einer halben Zitrone
* Marmelade (Marillen ist gut, muss aber nicht sein)

Zubereitung

Fürs Dampfl die Milch erwärmen. Die Hälfte davon zum Germ gießen, durchrühren, 2-3 EL vom Mehl dazu und gut einrühren. Mit 1-2 EL Mehl bedecken und bei ca. 35 Grad C 20 Minuten gehen lassen.

Jetzt die Butter auf dem Herd vorsichtig flüssig werden lassen. Die Hälfte davon mit Milch, Ei, Dotter, Salz, Zucker und Zitronenschale im Mixer verrühren. Vorsicht, dass die Butter nicht zu heiß ist, dann stocken die Eier!

Das Dampfl und Mehl dazugeben und mit dem Knethaken verkneten. Zugedeckt wieder 20 Minuten gehen lassen.

Aus dem Teig eine Rolle formen und in ca. 16 Teile schneiden. Diese zu Kugeln formen, mit Marmelade füllen, verschließen, in die restliche flüssige Butter tauchen und in eine Form schichten. Wieder 20 Minuten gehen lassen.

Backofen auf 180 grad C vorheizen und 20-25 Minuten backen. Mit Staubzucker bestreuen und wenn gewünscht mit Vanillesoße servieren.

Ingredients

* 250 g strong bread flour
* 20 g fresh yeast (you can buy that online or ask at your local bakery)
* 50 g sugar
* 100 g butter
* 100 ml milk
* 1 egg + 1 egg yolk
* 1 pinch of salt
* zest of 1/2 lemon
* Apricot jam

Prep

Slowly heat up the milk to luke warm (just a bit above body temp).

In a big enough bowl (careful the milk-yeast mixture rises to twice its size) our half the milk over the yeast, add 2 Tbsp of the flour and stir well. Cover with another 1-2 Tbsp of flour and let rise at 35 degrees C for 20 minutes. If you don’t have a proofing oven you can put it on your radiator.

Carefully let the butter melt on the stove.

Mix half of it (careful that it’s not too hot, you don’t want the eggs to boil!) with the milk, egg, yolk, salt, sugar and lemon zest in a mixer.

Add the milk-yeast mix and the flour and process with the dough hook of your mixer. Put a fresh tea towel on top of the bowl and let rise for another 20 minutes.

Pick table tennis ball sized pieces out of the dough with your hand, roll into a bowl, flatten out and fill with a teaspoon of jam. Close it up neatly, dip it into the melted butter and put it in an oven-proof form. Make sure you squeeze all the dumplings in, then pour the rest of the butter over it and let rise for another 20 minutes.

Preheat your oven to 180 degrees C, then bake the tray for 20-25 minutes until golden brown. You can eat them fresh and hot with custard or cold with some powdered sugar on top.